Archiv pro štítek: hodnocení dob pojištění

Počítá se do důchodu nedokončené studium VŠ?

Otázka: Dobrý den, pokud není VŠ studium ukončeno úspěšným složením státní závěrečné zkoušky (jedná se o studium v letech 1978 -1983), počítá se toto studium nebo aspoň nějaká jeho část do potřebné doby pojištění pro odchod do starobního důchodu. Eventuálně, dají se chybějící roky nějak “doplatit?” Moc děkuji za odpověď. (redakčně neupravováno) Odpověď: Počítá se Celý dotaz a odpověď »

Péče při pobírání invalidního důchodu III. stupně

Otázka: Dobrý den , pobírám invalidní důchod III. stupně a zároveň jsem nucen pečovat o trvale invalidního syna , který pobírá příspěvek na péči III. stupně. Bude tato skutečnost zohledněna při mém odchodu do starobního důchodu ? Děkuji za odpověď. (redakčně neupravováno) Odpověď: Péče při pobírání invalidního důchodu III. stupně Jakým způsobem se péče o Celý dotaz a odpověď »

Započítává se do výpočtu starobního důchodu práce v dobrovolnictví?

Otázka: Dobrý den, prosím, započítávají se do výpočtu starobního důchodu tyto činnosti a evidence? 1. Práce na Dohodu o pracovní činnosti ?. 2. Práce v dobrovolnictví ? 3. Evidence na ÚP bez podpory v nezaměstnanosti? Děkuji za odpověď. (redakčně neupravováno) Odpověď: Započítává se do výpočtu starobního důchodu práce v dobrovolnictví? Dohoda o pracovní činnost zakládá Celý dotaz a odpověď »

Od kdy se náhradní doby počítají pouze na 80 %?

Otázka: Dobrý den. Pět let jsem pobíral invalidní důchod 3.stupně (2004-2009). A měl jsem za to, že doba jeho trvání se počítá jako náhradní doba na 100%. Je pravda že se započítává pouze na 80 % a od kdy to platí? Děkuji (redakčně neupravováno) Odpověď: Od kdy se náhradní doby počítají pouze na 80 %? Celý dotaz a odpověď »

Úřad práce se počítá pouze, pokud je vyplácena podpora?

Otázka: Mojí ženě bude letos 60 let.Vychovala 2 děti.Za svůj život byla 4x nezaměstnaná,kdy ve většině případů skončila firma svoji činnost a jednou také ze zdrav.důvodů.Když v loňském roce zkoušela požádat o předčasný důchod, přišla jí odpověď,že jí chybí 5 let na sociálním pojištění.Od září loňského roku splácím každý měsíc určenou částku s tím,že bych Celý dotaz a odpověď »

Kryje se mi doba zaměstnání a SVČ. Do výpočtu doby pojištění se zahrne součet obojího?

Otázka: Dobrý den, vedle pracovního poměru jsem v některých létech byl i OSVČ. Z obojího bylo placeno sociální pojištění. Na osobním listu důchodového pojištění, toto je evidováno a součet jednotlivých dob pojištění v roce je větší, než 365. Do výpočtu doby pojištění se zahrne tedy součet obojího, nebo pouze 365? Děkuji. (redakčně neupravováno) Odpověď: Kryje Celý dotaz a odpověď »

ČSSZ mi nezapočítala dobu zaměstnání na Slovensku

Otázka: Dobrý den, v rozhodnutí o starobním důchodu mi chybí cca 14 měsíců (přehled dob pojištění) odpracovaných na Slovensku v letech 1975 až 1978. Od roku 1978 až dodnes pracuji v české firmě (ke dni rozdělení). V odůvodnění se píše, že: ČSSZ došetřuje dobu pojištění ve Slovenské republice. O výsledku šetření bude účastník řízení informován Celý dotaz a odpověď »

Jak mám zadat do kalkulačky pobyt na úřadu práce, který se započítává 80 procenty doby?

Otázka: Dobrý den vážený pane Maříku, chtěla bych si případně doplatit důchodové pojištění, pokud by mi do dalšího celého roku odpracovaných let chyběla kratší doba. Neumím si ale vypočítat přesně odpracované roky a dny. V kalkulačce zadám doby zaměstnání nebo pojištění, nemoci dám do vyloučených dob, od roku1972 do 30.11.2014 v pořádku. Od posledního data Celý dotaz a odpověď »

Nechci mít neodpracované dny

Otázka: Dobrý den – mám prosbu – byl jsemf na úřadu práce a po třech týdnech jsem nastoupil do zamětnání, které mi hodně nevyhovuje. Od 1. dubna 2019 mám slíbený nástup do jiné práce. Nechci mít neodpracované dny – mohu tedy za měsíc březen zaplatit dobrovolné důchodové a zdravotní. Jak mi březen bude počítán např. Celý dotaz a odpověď »

Zaměstnání v Kooperativě k 31. 12. 1992 a důchod ze Slovenska

Otázka: Dobrý den, budu žádat o starobní důchod. Od 16.11.1992 do 31.12.1992 (1,5 měsíce)jsem pracovala v Čechách v pojišťovně Kooperativa, Česko –slovenská družstevní pojišťovna, která byla do 31.12.1992 registrována v SR. Chci, aby na mou žádost ČSSZ anulovala tuto dobu (1,5 měsíce). To znamená, že se chci dobrovolně zříci této odpracované doby. Je to možné? Celý dotaz a odpověď »

Sčítají se doby pojištění a náhradní doby pojištění uvedené na informativní listu?

Otázka: Dobrý den, Prosím Vás ještě o radu,z informat.osobního listu mám napsáno,celkový počet evid.dob činí 10449 dnů tj.28 roků a 229 dnů,a náhradní doba pojištění činí 3571 tj.9 roků a 286 dnů.Tak nevím jestli se to má sečíst že mám tedy 37 let dohromady nebo ne,prosím o vysvětlení.děkuji moc. (redakčně neupravováno) Odpověď: Sčítají se doby Celý dotaz a odpověď »

Počítají se tyto dvě zaměstnání do normálního důchodu?

Otázka: Dobrý den. Od 1.1.07-22.2.10 péče o otce, 15.10.09 ČID pro mě, od 1.11.13-1.11.18 insolvence,/1.1.14-31.8.15 CDV práce,1.10.12-19.10.18 AB-plus/. Počítají se tyto dvě zaměstnání do normálního důchodu? Protože při výměně ČID samozřejmě výpověd. Děkuji (redakčně neupravováno) Odpověď: Počítají se tyto dvě zaměstnání do normálního důchodu? „Do důchodu“ se vám hodnotí veškerá činnost, která zakládá účast na Celý dotaz a odpověď »

Výpočet doby pojištění: SŠ, VŠ a brigády při vysoké škole

Otázka: Dobrý den, chtěl bych se zeptat kolik roků a dní budu mít odpracováno (započítáno) ke dni odchodu do důchodu. Datum narození 3.7.1957, odchod do důchodu 3.3.2021. 1.9.1972 jsem nastoupil na střední školu, potom jsem 1.9.1976 nastoupil na vysokou školu, kterou jsem 27.4.1981 ukončil státní zkouškou. Během studia jsem chodil na brigády: 1.7.1975 – 31.8.1975, Celý dotaz a odpověď »

Jakým způsobem se započítává doba brigád, které jsem vykonával během studia na vysoké škole?

Otázka: Dobrý den, doba studia po 18. roku se započítává 80 %. Jakým způsobem se započítává doba brigád, které jsem vykonával prázdninách během studia na vysoké škole. (redakčně neupravováno) Odpověď: Jakým způsobem se započítává doba brigád, které jsem vykonával během studia na vysoké škole? Brigáda je považována za běžné zaměstnání, které se započítává plně, tj. Celý dotaz a odpověď »

Kalkulačka pro výpočet doby pojištění

Otázka: Dobrý den – požádal jsem si o informativní osobní list důchodového pojištění. Jsem narozen 12.4.1958 tedy ba středbá školu jsem nastupoval 1.9.1973. (Střední škola 1.9.1973 do 30.6.1978 a vysoká škola od 1.10.1978 do 30.6 .1983. Ale v listu důchodového pojištění mám 1.10.1981 do 31.12.1985 1553 dnů zaměstnání bez vyměřovacího základu. Co mám připočís k Celý dotaz a odpověď »

Budu mít nárok na podporu, když budu pečovat?

Otázka: Nárok na podporu při péči o osobu blízkou. Dobrý den. Bude mi 56 let. K 28.2.19 mi končí prac.poměr, dostanu odstupné za 5,5 měsíce.Mám tatínka 90 let s II. stupněm závislosti, jako pečující osoba je vedena zatím maminka ( manželka). Pokud budu nově jako pečující osoba vedena já, budu mít nárok na podporu v Celý dotaz a odpověď »

Počítá se doba pojištění za období leden až červen jako faktor ovlivňující výši důchodu?

Otázka: Dobrý den, prosím o informaci , zda při odchodu do starobního důchodu během kalendářního roku např.od 1.7., se doba pojištění za období leden až červen toho roku započítává jako faktor ovlivňující výši důchodu. Tj.pokud např pojištěnec má za předchozí roky 43let a 200 dnů pojištění tak další půlrok pojištění mu zvýší dobu pojištění na Celý dotaz a odpověď »

Hodnocení doby pojištění po vzniku nároku na starobní důchod u invalidního důchodce III. stupně

Otázka: Dobrý den, narazil jsem ve Vaší poradně na tento dotaz. V rámci odpovědi doporučujete toto “V zásedě bych ve vašem případě voliv následující postup: Požádal bych si o starobní důchod ke dni následujícímu po dni, kdy skončíte v zaměstnání (nejpozději k 65 narozeninám). Pokud vyjde starobní důchod vyšší, zkontroloval bych, kolik let a kolik Celý dotaz a odpověď »

Je dobrovolné důchodové pojištění náhradní dobou pojištění nebo vyloučenou dobu?

Otázka: Dobrý den, vím to, že doba vedení v evidenci úřadu práce (ÚP), po kterou uchazeč o zaměstnání nepobíral podporu v nezaměstnanosti nebo podporu při rekvalifikaci, se započítává pro účely důchodu nejvýše v rozsahu tří let, jedná se o tzv. vyloučenou dobu. 1. otázka: Jestliže ale člověk pobíral od 1.9.2016 1 rok podporu v nezaměstnanosti Celý dotaz a odpověď »

Hodnotí se nultý ročník před nástupem na VŠ?

Otázka: Dobrý den, ráda bych se zeptala, jestli se nultý ročník před nástupem na VŠ (jedná se období před rokem 2010 i 1995) hodnotí jen jako zaměstnání nebo současně i jako studium. Děkuji (redakčně neupravováno) Odpověď: Hodnotí se nultý ročník před nástupem na VŠ? Ne, nultý ročník vysoké školy se nehodnotí jako doba studia, protože Celý dotaz a odpověď »

Odchod do důchodu z hlediska započítané doby

Otázka: Dobrý den, chci se zeptat kdy je pro mě nejvýhodnější doba pro odchod do důchodu z hlediska započítané doby, myslím tím jestli se počítá kalendářní rok nebo rok od data narození? Narozena jsem 5.6.1959.A také zda je možné si požádat o předběžný výpočet důchodu či předčasného důchodu. děkuji za odpověď. (redakčně neupravováno) Odpověď: Odchod Celý dotaz a odpověď »

OSVČ nastoupí na nemocenskou 3. 1. 2019

Otázka: Jak se započítává OSVČ odpracovaná doba? OSVČ nastoupí na nemocenskou 3.1.2019. Je nemocen celý leden. Musí si zaplatit za celý měsíc sociální pojištění, zdravotní i nemocenskou. Počítá se mu do odpracované doby pro celý měsíc leden, nebo jen dva dny i když musí zaplatit pojištění na celý měsíc? Děkuji (redakčně neupravováno) Odpověď: OSVČ nastoupí Celý dotaz a odpověď »

Jaký vliv má zkrácena pracovní doba na přiznání důchodu?

Otázka: Dobrý den, jaký vliv ma zkrácena pracovní doba na přiznání důchodu? Počítají se mi odpracovane roky, i když pracuji napr. jen čtyři hodiny denně? (redakčně neupravováno) Odpověď: Jaký vliv má zkrácena pracovní doba na přiznání důchodu? Pokud výdělečná činnost stále zakládá účast na sociálním pojištění (tj. je z ní odváděno sociální pojištění), nemá zkrácený Celý dotaz a odpověď »

Výpočet doby pojištění: Střední a vysoká škola a prázdninové brigády

Otázka: Dobrý den, prosím o výpočet doby pojištění pro stanovení výše starobního důchodu. Narodil jsem se 15.9.1956 a do předčasného starobního důchodu bych chtěl jít v druhé polovině roku 2019 ( termín???). Údaje dle informativního listu DP jsou následující: SŠ: 1.9.1971-30.6.1975 VŠ:1.9.1975-30.6.1980 Zaměstnání- brigády: 1.7.1976-31.7.1976 1.7.1977-31.7.1977 1.8.1978-31.8.1978 Náhradní vojenská služba( po VŠ 1 ROK ) Celý dotaz a odpověď »

Proč mám mateřskou dovolenou uvedenu jako zaměstnání?

Otázka: Z přehledu dob DP vyplývá, že mám 89 dnů neevid.doby:1.7-5.9.1980(doba pomaturitních prázdnin+1týdenní zaměstnání,které tam asi nemají doloženo).V té době nebyla povinnost nastoupit hned po maturitě do zaměstnání, tak proč se jedná o neevid.dobu?Těžko také doložím 1týd.zam.(od.1.9-6.9.1980,když fi už neexistuje. Další neevid.dobou je 1.12.-20.12.2012,kdy byla přerušena péče o osobu blízkou z důvodu její hospitalizace v Celý dotaz a odpověď »

Hodnotí se doba pobírání ID III. stupně na 80 %?

Otázka: Dobrý den pane Maříku, prosím o sdělení několika údajů. Zažádal jsem o starobní důchod k datu 22.1. 2019 / nar. 22.9. 1955 /. Od 28.5. 2015 pobírám ID III. st. Na OLDP mám dobu pojištění od data 1.9. 1974 do 21.5. 2018 včetně dopočtené doby. Počítá se studium od 1.9. 1974 do 18 let Celý dotaz a odpověď »

Souběžné pojištění Polsku a Česku

Otázka: Jsem občankou Polska, už přes dvacet let bydlím v ČR. Je mi přes 62 let, mám jednu dceru, proto jsem se domnívala, že mám už v rámci EU nárok na důchod. V Polsku mám podle jejich ZUS nárok na důchod, je mi už od října vyplácen, ČSSZ mi ale v součtu let za pojištění Celý dotaz a odpověď »

Jaký vyměřovací základ se počítá při evidenci na úřadu práce a nemoci v ochranné lhůtě?

Otázka: Dobrý den.Pročetla jsem si hodně odpovědí co se týče vyměřovacího základu.Abych se přiznala,jsem z toho trochu zmatená.Měla bych dotaz a dám pro to jednoduchý příklad.Do roku 2018 jsem byla zaměstnaná.Vyměřovací základ za rok je pro lehké počítání 120 000 kč.V roce 2019 jsem půl roku marodila v ochranné lhůtě a půl roku byla na Celý dotaz a odpověď »

Ve kterém zákoně nebo předpise se píše o krácení některých náhradních dob pojištění na 80 %?

Otázka: Dobrý den, mohl bych se zeptat, ve kterém zákoně nebo předpise se píše o krácení některých náhradních dob pojištění na 80%, o kterém píšete v článku. O započtení studia před rokem 1996 do 18. let věku jsem v zákoně taky nenašel. Děkuji za odpověď (redakčně neupravováno) Odpověď: Ve kterém zákoně nebo předpise se píše Celý dotaz a odpověď »

Účast na II. pilíři a hodnocení dob po 1,5 % a 1,2 %

Otázka: Dobrý den, na IOLDP mám napsáno- důchodové spoření od 1.9.2013 do 31.12.2015. Zajímá mě jak se v praxi krátí výpočet důchodu lidem, kteří vstoupili do II.pilíře až od září v roce 2013. Jestli se za tento necelý rok v pilíři počítá 1,5%, nebo 1,2%. Děkuji za odpověď. (redakčně neupravováno) Odpověď: Účast na II. pilíři Celý dotaz a odpověď »

Bude se mi rok 2018 počítat jako odpracovaný rok do důchodu?

Otázka: Dobrý den,od půlky ledna jsem pracovala v novém zaměstnání a byla propuštěna ve zkušební době v březnu.V ochranné lhůtě jsem onemocněla a pobírám nemocenské dávky teď v říjnu by mi měla být nemocenská ukončena.Novou práci nemám a chci se nahlásit na úřad práce, ale až v lednu 2019.(Potřebuji vycestovat) A pak jít do předčasného Celý dotaz a odpověď »

Vyloučená doba se započítává v pracovních nebo kalendářních dnech?

Otázka: Hezký den, mám dotaz ohledně vyloučené doby v případě pracovní neschopnosti, zda se započítává doba neschopnosti v pracovních nebo kalendářních dnech ? S pozdravem (redakčně neupravováno) Odpověď: Vyloučená doba se započítává v pracovních nebo kalendářních dnech? Všechny doby, které se hodnotí v důchodových záležitostech, se počítají na kalendářní dny, tedy i vyloučená doba.

Jak je započtena brigáda na vedlejší pracovní poměr?

Otázka: Dotaz: pro zápočet do starobního důchodu. Pro doložení potvrzení za chybějící doklady v zápočtovém listu na SSZ: Jak je započtena brigáda. Od tehdejšího zaměstnavatele mám potvrzení o vykonané brigádě (od – do). Dále předpokládám, že potvrzení od zaměstnavatele na pracovní poměr VPP je do doby započítána. Tehdejší zaměstnavatelé již neexistují, jednalo se o období Celý dotaz a odpověď »

Výpočet doby studia při státní zkoušce v září 1984

Otázka: Dotaz ohledně započtení doby studia pro výpočet důchodu. Jsem narozen 5.1.1961, střední školu jsem navštěvoval od 1.9.1975 do června 1979 a vysokou školu od 1.10.1979, státní zkoušku jsem složil 13.9.1984. Do zaměstnání jsem nastoupil 24.9.1984. Jaké budu mít započtené doby do 24.9.1984? Děkuji. (redakčně neupravováno) Odpověď: Výpočet doby studia při státní zkoušce v září Celý dotaz a odpověď »

Započítává se do důchodu i renta z pojišťovny?

Otázka: Dobrý den, započítává se do důchodu i renta z pojištovny . Mám nemoc z povolání a nemám odpracovaná léta na starobní důchod. Děkuji (redakčně neupravováno) Odpověď: Započítává se do důchodu i renta z pojišťovny? Náhrada za ztrátu na výdělku se hodnotí jako vyměřovací základ (výdělek), ale doba pobírání náhrady za ztrátu na výdělku není Celý dotaz a odpověď »

Promítne se na IOLDP krácení doby na 80 % od roku 2019?

Otázka: Dobrý den. Pokud jsem správně četla, tak od příštího roku se bude měnit výpočet dnů studia od 18 let ze 100% na 80%. Bude tato změna promítnuta i do informat. osobního listu, o který budu žádat v roce 2019?. Zatím jsem si to orientačně propočítala, ale protože chci příští rok žádat o předčasný důchod Celý dotaz a odpověď »

Výpočet doby pojištění: Souběh studia a péče o dítě

Otázka: Dobrý den, jsem narozena 22.6.1957 a ráda bych šla do předčasného důchodu o 3 čtvrtletí dříve. Snažím se o výpočet doby studia v souběhu s péčí o 1 dítě. Informativní osobní list uvádí: 1.9.1972 – 30.6.1976 ND-studium (SŠ) 12.7.1976 – 30.7.1976 zaměstnání(brigáda) 15.9.1976 – 8.9.1978 ND-studium (VŠ) 12.9.1978 – 31.8.1980 zaměstnání 1.9.1980 – 30.6.1984 Celý dotaz a odpověď »

Jsem na úřadu práce a do dalšího celého roku mi chybí 9 dní

Otázka: Dobrý den, 21.4.2018 mi vznikl nárok na starobní důchod po obdržení rozhodnutí jsem zjistila nesrovnalosti v dobách pojištění , ve stanovené lhůtě jsem podala námitku a současně s tím jsem žádala o posunutí termínu odchodu do důchodu protože se ukázalo, že mi chybí 9 dnů pro získání 46 let pojištění. Současně uvádím, že jsem Celý dotaz a odpověď »

Přerušené studium kvůli autonehodě v roce 1977

Otázka: Dobrý den pane Mařík.Můj dotaz zní: Od 1.9.1976 do 30.6.1977 jsem studoval střední škole.Oprázdninách 1977 jsem mněl autonehodu a musel jsem přerušit studium na jeden rok.Po roce jsem opět pokračoval ve studiu ,až do maturity.Má otázka zní ,zda musím dokladovat a jak tento přerušený rok.Bohužel žádné doklady z nemocnice nemám.Děkuji za odpověď (redakčně neupravováno) Celý dotaz a odpověď »

Vyloučení z vysokoškolského studia z důvodu komunistické zvůle a jeho zápočet při výpočtu důchodu

Otázka: Dobrý den, mám jeden speciální dotaz, se kterým jste se asi ještě nesetkali: Dne 28.7.1975 po úspěšném dokončení gymnázia jsem nastoupil na vojenskou lékařskou fakultu ( tehdy VLVDÚ JEP) v Hradci Králové. Po ukončení třetího ročníku VLVDÚ jsem byl tehdy komunistickou zvůlí ( kvůli příbuzným v „kapitalistické“ cizině) z vojenské školy vyloučen, donucen setrvat Celý dotaz a odpověď »

Je tabulka náhradních dob 2018 správná?

Otázka: Je tabulka náhradních dob 2018 /započítává se 100% -první dva sloupce/ správná ? Již dříve počítala ČSSZ 80%. Pro 2019 uvádíte 80%. (redakčně neupravováno) Odpověď: Je tabulka náhradních dob 2018 správná? Ano, tabulka popisující hodnocení dob pojištění a náhradních dob pojištění je správně. Předpokládám, že správně je i výpočet doby pojištění provedený ČSSZ, protože Celý dotaz a odpověď »

Invalidní důchod III. stupně a nepřiznání starobního důchodu pro nezískání doby pojištění?

Otázka: Dobrý den,chtěla bych se zeptat. Bratr pobírá invalidní důchod 3.stupně.Protože dosáhl věku potřebného pro starobní důchod,požádal si o něj,nicméně mu byl zamítnut,protože mu chybí něco přes rok pojištění.Znamená to,že za ten rok a něco si může znovu zažádat? Děkuji, (redakčně neupravováno) Odpověď: Invalidní důchod III. stupně a nepřiznání starobního důchodu pro nezískání doby pojištění? Celý dotaz a odpověď »

Pracuji od svých 15 let a počítají mi roky až od 19 let

Otázka: Žadala jsem o starobní důchod ale nebyl mi přiznán jsem ročník 1957 mam 3 děti.Nemam odpracovane roky .Pracuji od svych 15let a počítají mi roky až od 19let kdy se mi narodil první syn.Děkuji za odpověd (redakčně neupravováno) Odpověď: Pracuji od svých 15 let a počítají mi roky až od 19 let Doba pojištění Celý dotaz a odpověď »

Jaký má dopad na zápočet odpracovaných let zkrácený úvazek?

Otázka: Dobrý den, prosim o radu Mám 1.stupeň invalidity a pracuji s úvazkem 128 hod., nyní mi zaměstnavatel předložil návrh na zkrácení úvazku na 88 hod. měsíčně. Jaký to má dopad na zápočet odpracovaných let na starobní důchod ? (redakčně neupravováno) Odpověď: Jaký má dopad na zápočet odpracovaných let zkrácený úvazek? Pokud výdělečná činnost stále Celý dotaz a odpověď »

Vyloučená doba se nekrátí?

Otázka: Dobrý den, prosím Vás tímto o zodpovězení následujících dotazů: jsem narozena 13.7.1958, studium 1.9.1973 až 31.8.1977 (i s prázdninami), dvě děti – 16.9.1985 a 15.11.1988, ÚP 1.1.2011 až 22.1.2012 (od.1.1.2011 do 27.6.2011 uchazeč o zaměstnání bez podpory, od 28.6.2011 do 22.1.2012 s podporou). Do kalkulačky jsem si obě doby na ÚP započetla s 80%, Celý dotaz a odpověď »

Ve 3 letech mi chybí několik dní pojištění. Znamená to, že se mi nebudou započítávat do odpracované doby na důchod celé tyto 3 roky?

Otázka: Dobrý den, nechal jsem si zaslat osobní list důchodového pojištění ze kterého jsem zjistil přehled dob neevidovaných 1991-4dny, 2003-15dní a 2005-9dní. Znamená toto že se mě nebudou započítávat do odpracované doby na důchod celé tyto 3 roky? I když jsem po zbytek těchto let pracoval a platil soc.pojištění? Nebo tyto dny mohu odpracovat pozdějším Celý dotaz a odpověď »

Jak se projeví doba studia na výši důchodu, když se studium krátí na 80 %?

Otázka: Dobrý den, prosím Vás tímto o zodpovězení následujících dotazů : Jsem muž, narodil jsem se 27.05.1956 a v roce 2019 bych chtěl odejít do řádného starobního důchodu – podle důchodové kalkulačky na něj mám nárok od 27.11.2019. V informativním osobním listu důchodového pojištění mám v přehledu dob pojištění uvedeno : doba pojištění od-do dny Celý dotaz a odpověď »

Jak se mi bude hodnotit souběh dob? 80% nebo 100%?

Otázka: Byla jsem na úřadě práce a souběžně jsem pečovala o osobu blízkou. Jak se mi bude hodnotit tato doba? 80% nebo 100%? Děkuji za odpověď. (redakčně neupravováno) Odpověď: Jak se mi bude hodnotit souběh dob? 80% nebo 100%? Při souběhu dvou dob se vždy hodnotí jedna a to ta výhodnější – § 14 odst. Celý dotaz a odpověď »

Pomáhal jsem manželce a neplatit si sociální pojištění

Otázka: Dobrý den,od roku 1993 do roku 2003 jsem pomáhal manželce,která měla živnostenský list,ale neplatil jsem důchodové pojištění,které nebylo povinné, pouze jsem platil zdravotní pojištění.Nevíte prosím,zda se mě za tyto roky vzniká nárok na důchod či budou započítány do důchodu?Děkuji za odpověď. (redakčně neupravováno) Odpověď: Pomáhal jsem manželce a neplatit si sociální pojištění Pokud jste Celý dotaz a odpověď »

6 neevidovaných let a mateřská

Otázka: Dobrý den, nechala jsem si poslat informativní osobní list důchodového pojištění a mám zde kromě dob evidovaných i 6 roků dob neevidovaných. Přičemž z toho jsem byla dvakrát na mateřské dovolené a ostatní roky jsem byla a jsem zaměstnaná u stejného zamestnavatele. Nevím jestli je důvod se nějak znepokojovat. Předem děkuji za informace (redakčně Celý dotaz a odpověď »

Počítá se nemocenská po vzniku nároku na starobní důchod do odpracovaných let?

Otázka: Dobrý den, jsem na nemocenské od 1.12.2017 dosud. Zdravotní stav vyžaduje další léčení. 25.6.2018 mám nárok na starobní důchod. Mohu pokračovat v nemocenské nebo musím odejít do důchodu a případně se mi i tato doba po 25.6 na nemocenské počítá do odpracovaných let? Děkuji za odpověď. (redakčně neupravováno) Odpověď: Počítá se nemocenská po vzniku Celý dotaz a odpověď »

Výpočet doby pojištění – studium a prázdninová brigáda

Otázka: Dobrý den, prosím o výpočet doby pojištění pro stanovení výše starobního důchodu. Narodil jsem se 24. 11. 1956, do starobního důchodu bych chtěl odejít k 1. červnu 2020. Údaje dle informativního listu důchodového připojištění jsou následující: SŠ: 1. 9. 1972 – 30. 6. 1976 VŠ: 1. 10. 1976 – 30. 6. 1981 Zaměstnání – Celý dotaz a odpověď »

Hodnocení učení – změny od 1. 9. 1984

Otázka: Dobrý den, v odpovědi zde: https://poradna.naseduchody.cz/hodnoceni-doby-uceni-pri-vypoctu-starobniho-duchodu/ uvádíte, že pokud by učení začalo po 1. 9. 1984, započítává se již jen z 80 %. Můžete mi prosím napsat, na základě čeho (jakých dokumentů) dochází ke změně právě v toto datum? Dle informací ČSSZ se doba učení do 31.8.1984 do IOLDP hodnotí jako doba zaměstnání a Celý dotaz a odpověď »

Jaký je rozdíl na důchodovém listu mezi zaměstnáním a pojištěním?

Otázka: Dobrý den, jaký je rozdíl na důchodovém listu mezi zaměstnáním a pojištěním? Byla jsem zaměstnána několik let u soukromé firmy a mám zapsáno na informativním důch. listu pojištění místo zaměstnání. Budou se mi tyto roky plně počítat do splněných let na důchod? Děkuji. (redakčně neupravováno) Odpověď: Jaký je rozdíl na důchodovém listu mezi zaměstnáním Celý dotaz a odpověď »

Je krácení výpočtu odpracovaných let o jeden rok pro výpočet důchodu kvůli nemocnosti?

Otázka: Dobrý den, ve výpisu důchodového pojištění mám uvedeno, že celková doba mého pojištění činí 46 let, ale pro výpočet důchodu se bude počítat pouze 45 let. V letech 1989/90 jsem vinou nepracovního úrazu neodpracoval celkem 348 dnů, kde jsem pobíral nemocenské dávky.. Dalších 72 dnů jsem byl nemocen v ostatních letech mého pojištění (1986/2017), Celý dotaz a odpověď »

Do kdy musím být v evidenci úřadu práce, aby se mi započítaly tři roky?

Otázka: Dobrý den,jsem ročník 1961 a jsem uznána inv.v 1.st.od října 2017.Jak dlouho musím být na úp,aby se mě započítaly tři roky do starobního důchodu?Evidence na úp byla2003-2007,2008-2011,2011-dosud.Děkuji za odpověd a přeji krásný den. (redakčně neupravováno) Odpověď: Do kdy musím být v evidenci úřadu práce, aby se mi započítaly tři roky? Evidence na úřadu práce Celý dotaz a odpověď »

Od r. 2019 se mění hodnocení dob pojištění pro nárok

Otázka: Dobrý den, mám dotaz k přechodu z plného invalidního důchodu – III. stupně na starobní důchod. Manžel je narozen 16.3.1956 a mohl by tedy požádat o starobní důchod k 16.9.2019. Po přečtení článku o hodnocení dob pro nárok na důchod od 1.1.2019 jsem si všimla změn pro hodnocení dob pro nárok na 80%. Prosím Celý dotaz a odpověď »

Do kdy se počítá doba pojištění?

Otázka: Dobrý den Když požádám o důchod např.20.8.2018, tj.4 roky před koncem roku, k datu 31.12.2018 (nárok na důchod 29.11.2018), bude mi započten rok 2018 pro procentní výměru 1,5 % ročně? Někde jsem slyšel, že se to počítá pouze do data podání žádosti o důchod. Děkuji za odpověď. (redakčně neupravováno) Odpověď: Do kdy se počítá Celý dotaz a odpověď »

Počítají se celé kalendářní roky nebo se doba pojištění počítá na roky po měsících?

Otázka: Dobrý den, Do zaměstnání jsem nastoupil v měsíci červenci. Jakým způsobem se počítá doba pojištění. Počítají se celé kalendářní roky nebo se doba pojištění počítá na roky po měsících tzn. v mém případě od července. (redakčně neupravováno) Odpověď: Počítají se celé kalendářní roky nebo se doba pojištění počítá na roky po měsících? Jak se Celý dotaz a odpověď »

Hodnocení doby učení při výpočtu starobního důchodu

Otázka: Dobrý den pane Mařík,prosím o odpověd na můj dotaz ohledně výpočtu pro starobní důchod,jsem ročník 1966,na učiliště jsem nastoupil 1.9.1982 do 8.12.1985.Počítá se mi tato doba do starobního důchodu?Děkuji! (redakčně neupravováno) Odpověď: Hodnocení doby učení při výpočtu starobního důchodu Ano, celá tato doba se vám bude hodnotit plně při výpočtu důchodu. (Pokud by učení Celý dotaz a odpověď »

Po přiznání důchodu jsem pracoval a nebylo mi započítáno nic

Otázka: Dobrý den, byl mi přiznán starobní důchod k 28.5.2017,přičemž k získání dalšího roku pro stanovení výše procentní výměry mi chybí 78 dnů a z roku 2017, kdy jsem odpracoval do přiznání SD cca 149 dnů a po přiznání SD jsem ještě pracoval do 31.10.2017, mi nebylo započítáno nic. Děkuji za odpověď (redakčně neupravováno) Odpověď: Celý dotaz a odpověď »

Posunutí data přiznání: Musím provést zpětvzetí důchodového rozhodnutí a zažádat znovu?

Otázka: Dobrý den. Dostala jsem vyrozumění o výši důchodu, se kterým nesouhlasím. Nemám tam započteny 2 měsíce zaměstnání po maturitě, kdy mám vedené ještě 2 měsíce prázdnin, ale já jsem nastoupila do práce hned 1.7 ! Další namitka: při sepisování mne upřesnila paní datum nároku na důchod o jeden den. Asi se špatně podívala, protože Celý dotaz a odpověď »