← Zpět do poradny

Při valorizaci českého důchodu nedostanu celou základní výměru, ale jen její část. Proč to tak je?

Otázka:

Pobírám starobní důchod z Čech a ze Slovenska. Při valorizaci českého důchodu nedostanu celou základní výměru, ale jen její část. Proč to tak je?

(redakčně neupravováno)

Odpověď:

Při valorizaci českého důchodu nedostanu celou základní výměru, ale jen její část. Proč to tak je?

Protože máte přiznán tzv. dílčí starobní důchod, který je přiznán za „díl“ české doby – § 61 zákona č. 155/1995 Sb. U tohoto důchodu se dílčí základní výměra důchodu a při valorizacích se zvýšení základní výměry také dílčí.

K. Mařík


Publikováno:

· Autor:

· Kategorie:

Pomohla vám tato odpověď?

Poradnu píšu ve volném čase. Pokud vám odpověď pomohla a chcete, můžete mou práci podpořit.