← Zpět do poradny

Mohu posečkat a požádat o důchod až od 1.1.2017?

Otázka:

Od listopadu 2015 jsem v dlouhodobé pracovní neschopnosti, která skončí po vyčerpání 380 dnů 6.12.2016Lékař mi už nedoporučí pokračovat v mé původní profesi a zaměstnavatel pro mně jinou pracovní příležitost nemá.Do práce se sice vrátím 7.12.2016, ale jen na dočerpání dovolené -6 dnů z roku 2015 a následně si chcim požádat o předčasný důchod. Zaměstnavatek totiž při odchodu do důchodu vyplácí odchodné asi e výši 100 000,- Kč. Toto by mi bylo vyplaceno v prosinci 2016. Z toho budu platit jak ZP, SP i daň.
Do řádného důchodu bych měl odejít 23.11.2017. Můj dotaz je Pokud bych si nepožádal o důchod v prosinci 2016 a oželel tak asi polovinu důchodu za prosinec a požádal o důchod až od ledne 2017, bude výplata za prosinec 2016 započítána do vyměřovacího základu pro výpočet star-důchodu od 1.1.2017
/ jiný příjem jsem za rok 2016 neměl / i když pracovní poměr skončím 15.12.2016 Zkusil jsem si výpočet na důchodové kalkulačce a pokud by mi byl tento příjem počítán, rozdíl ve výpočtu důchodu v roce 2016 i po valorizace v roce 2017 byl výpočet důchodu se zápočtem roku 2016 asi o 300,- Kč měsíčně vyšší. Mohu tedy posečkat a požádat o důchod až od 1.1.2017 a jak budu dokládat tento příjem , pokud bych žádal hned začátkem ledna 2017. Evidenční listy se uzavírají asi později. Děkuji za
odpověd na složitý dotaz, pokud by bylo nutné , doplním dalšími informacemi v případném dalším dotazu.

(redakčně neupravováno)

Odpověď:

Mohu posečkat a požádat o důchod až od 1.1.2017?

Zvolit si datum přiznání starobního důchodu (i předčasného) je plně ve vaší moci (samozřejmě v rámci mezí stanovených zákonem). Důchod přiznaný v roce 2017 skutečně vychází vyšší než zvalorizovaný důchod přiznaný v roce 2016 a určitě nic nebrání přiznání důchodu od 1. 1. 2017.

O předčasný starobní důchod není možné žádat zpětně – § 31 odst. 2 zákona č. 155/1995 Sb. Žádost o přiznání předčasného důchodu od 1. 1. 2017 tedy musíte uplatnit nejpozději do konce roku 2016 (1. 1. 2017 není pracovní den).

Pokud nebude při sepsání žádosti o důchod možné doložit ELDP s vyšším vyměřovacím základem a tento budete chtít při výpočtu důchodu zhodnotit (namísto vyloučené doby), můžete po doložení tohoto ELDP v roce 2017 požádat o přepočet starobního důchodu. Upozorňuji, že v případě, že by se jednalo o odchodné vyplácené ze zákona (což ale zřejmě nebude tento případ), není z něj odváděno sociální pojištění a nezahrnuje se do vyměřovacího základu.

Otázka doplněna:

Děkuji za odpověd a ještě k roku 2016 – tak jak simyslím já – započtené dny by případně byly 366 dnů , z toho vyloučené dny z titulu nemoci 341/ od 1.1.- do 6.12 / potom od 7,12- do 14.12 čerpání dovolené včetně SO a NE a potom dalších 17 vyloučených dnů z titulu ukončení prac.poměru. A právě proto, že vlastně mzda za dovolenou a odchodné , které dává zaměstnavatel vlastně jako věrnostní odměnu za odpracované roky , v té vyši 100 000,- je podle mně výhodným příjmem za prosinec 2016 a tím se značně zvýší osobní vyměřovací základ a tím i výpočet důchodu. Ptám se, jestli je moje uvažování správné Děkuji .

(redakčně neupravováno)

Odpověď doplněna:

Aby šlo po skončení pracovního poměru dále o vyloučenou dobu, musi k tomu „být nějaký důvod“. Nestačí pouze skončit v zaměstnanání a čekat na lepší výpočet. Musel byste být např. v evidenci úřadu práce.

Vyměřovací základy se při výpočtu důchodu hodnotí z tzv. rozhodného období – v případě výpočtu důchodu v roce 2017 se budou hodnotit výdělky za roky 1986 až 2016, tj. za 31 let. Jeden měsíc vyššího výdělku v zavěru rozhodného období důchod nijak zásadně neovlivní – tento důvod může důchod zvýšit cca o 50 Kč. Určitě nedojde k značnému zvýšení osobního vyměřovacího základu, protože vyšší výdělek (vyměřovací základ) se rozpočítá (rozpustí) do celých 31 let.

Výše uvedené však nic nemění na tom, že výpočet roku 2017 je výhodnější.

K. Mařík


Publikováno:

· Autor:

· Kategorie:

Pomohla vám tato odpověď?

Poradnu píšu ve volném čase. Pokud vám odpověď pomohla a chcete, můžete mou práci podpořit.