← Zpět do poradny

Pečovala jsem o maminku: Mohla bych zažádat o přepočet důchodu, když by to vycházelo lépe?

Otázka:

Dobrý den, do roku 2020 jsem žila ve společné domácnosti s maminkou a starala jsem se o ní, neboť měla IV.stupeň nemohoucnosti. Mohla jsem pracovat z domova takže to pro mě nebyl problém i když to bylo těžké.Protože výdělky byly malé v r.2016 jsem zažádala o předčasný důchod. Nyní již mám normální starobní důchod, ale s ohledem na předčasný důchod není ani průměrný. Když jsem žádala o předč.důchod neřekla jsem, že se starám dlouhodobě o maminku.Bohužel mi maminka v r.2020 zemřela . Do dnešního dne jsem se s tím nesmířila. Nyní mám důchod 12200,-kč.a nějak nevycházím. Mohla bych zažádat o přepočet důchodu když by to vycházelo lépe. Jestli ano, co mám doložit, aby mě moji žádost přijali?
Děkuji ,oc za Vaši odpověď.

(redakčně neupravováno)

Odpověď:

Pečovala jsem o maminku: Mohla bych zažádat o přepočet důchodu, když by to vycházelo lépe?

Krácení předčasného důchodu je trvalé a při dosažení důchodového věku se starobní důchod nepřepočítává.

Pokud máte na mysli přepočet důchodu z důvodu péče, tak ten by mohl přicházet v úvahu pouze v případě, že by vám při výpočtu důchodu chyběla nějaká doba pojištění. Jestliže při péči trvalo zaměstnání po celou dobu péče, přepočet důchodu už nepřichází v úvahu, protože pojištěná jste byla ze zaměstnání (tj. další dobu pojištění nezískáte) a jediné v čem by vám péče mohla pomoci, je požádat o zhodnocení vyloučené doby namísto nízkého výdělku. To je ale možné pouze do 30 dnů od obdržení rozhodnutí – § 86 odst. 5 zákona č. 582/1991 Sb.

Z popisu vaší situace bohužel nevidím důvod, kvůli kterému by mohl být váš důchod přepočítán.

Otázka doplněna:

Dobrý den pane doktore,
velmi děkuji za informaci.Chtěla bych se jen zeptat jestli by se s tím nedalo ještě něco dělat, neboť při sepisování předčasného důchodu, i když sociální pracovnici to bylo známo, že se stará o nemohoucí maminku, mi tato možnost nebyla nabídnuta.a já jako laik o tom nevěděla. Možná, že by mě to důchod ani nezvýšilo, faktem je to, že jsem v té době moc nevydělávala. Nevím z jaké částky se vypočítává ten celek vyloučené doby. Jak jsem pochopila, když bych vydělávala 50% ze svého původního výdělku, bylo by mě započítáno 100%,ale z čeho. O maminku jsem se starala asi od r.2005 Pracovala jsem jako OSVČ. Z čeho se to potom počítá?
Předem moc děkuji jestli si ještě na mě uděláte čas, Přeji moc hezký den.

(redakčně neupravováno)

Odpověď doplněna:

Princip vyloučené doby vysvětluji zde. Vyloučená doba se nepočítá jako nějaký výdělek – pouze zajišťuje, že se nezhoršuje průměr z výdělků získaných v jiných obdobích. Doba péče je vyloučenou dobou, vám se ale hodnotily nízké vyměřovací základy z podnikání, protože pokud o zhodnocení vyloučených dob nepožádáte, má vyměřovací základ přednost. Místo nízkých vyměřovacích výdělků ze samostatné výdělečné činnosti by vyloučené doby byly zřejmě výhodnější, nicméně toto již nyní není možné.

K. Mařík


Publikováno:

· Autor:

· Kategorie:

Pomohla vám tato odpověď?

Poradnu píšu ve volném čase. Pokud vám odpověď pomohla a chcete, můžete mou práci podpořit.